Skip to main content
salaris

Is meer salaris de oplossing?

Praktische beroepen hebben te maken met een enorm tekort aan personeel.

Het is hard werken en vaak staat het salaris niet in verhouding. Zwaar werk, lange dagen en weinig autonomie. Nederland is een kenniseconomie, dus beroepen waar mensen (lang) voor gestudeerd hebben worden beter betaald.Je zou je kunnen afvragen of dat wenselijk is? Misschien is het afhankelijk aan wie je die vraag stelt. Want als je zo lang gestudeerd hebt, dan mag daar toch wat tegenover staan? Of als je te maken hebt met veel verantwoordelijkheid over mensen of een organisatie, dan mag dat toch extra beloond worden? Natuurlijk, dat zal niemand tegenspreken. Maar aan de andere kant zou je ook kunnen kijken naar hoeveel mensen bereid zijn om dat andere werk te doen. Het werk waar een groot tekort aan personeel is? Hoe is dat tekort ontstaan? Waarom zijn er te weinig mensen beschikbaar voor die banen?

Schaarste maakt duur.

Dus zullen bedrijven en organisaties bereid zijn meer te betalen, als ze op die manier de juiste mensen aan weten te trekken. Meer salaris bieden is iets wat nu al gebeurt, maar helaas levert die oplossing niet direct resultaat op. Mensen die al in die beroepsgroep werkzaam zijn, er werkten of de juiste vooropleiding hebben bereik je daarmee. Die zullen er blij mee zijn. Zij krijgen terecht meer salaris. Het probleem is echter vaak dat die groep geschikte mensen er gewoonweg niet is. Een beroep of een bepaalde opleiding is, mede vanwege het lage salaris in combinatie met de werkzaamheden, niet populair en dus kiezen minder mensen voor die opleiding of dat vakgebied. De enorme tekorten zijn er grotendeels omdat er te weinig nieuwe mensen bijkomen. De uitstroom kun je misschien beperken door meer salaris te bieden, maar daarmee heb je niet morgen al een groep starters.

Misschien is het tijd om anders naar schoolniveau, opleiding en banen te kijken. Gelukkig begint dat te komen. We hebben de ‘doeners’ immers net zo hard nodig als de ‘denkers’ Het is raar dat salaris voor de een zoveel hoger is als voor een ander, want wie bepaalt dat het schoonmaken van de OK minder belangrijk is dan de operatie zelf? Ik zou niet graag geopereerd willen worden in een niet steriele omgeving. Jij wel? Wat denk jij dat de oplossing is? Laat het ons weten in een reactie. 

Wat kunnen we voor jou doen?
Of je nu op zoek bent naar een baan of juist op zoek bent naar toptalent(en)? Wij komen graag met je in contact. Van het eerste intakegesprek tot het maken van een geslaagde match, wij doorlopen de stappen graag samen met jou. Je kunt contact met ons opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *