Skip to main content

Personeelstekort in de logistiek

Zowel de pandemie van 2 jaar geleden als de oorlog in Oekraïne laten  hun sporen na in de transport- en logistieksector. Waar de groei eerst niet bij te benen was en er vervolgens een enorme achterstand ontstond, stagneert die extreme groei nu, maar is er nog altijd een groei van zo een 10 procent. Een gevolg van de hoge prijzen en tekorten, zowel op personeelsgebied als met grondstoffen. 

Minder online shoppen

Tijdens de pandemie waren veel mensen aan huis gekluisterd. Winkels, kantoren en fabrieken sloten hun deuren. Veel consumenten bestelden online hun producten en het pakketvervoer draaide overuren. Na een gigantische groei in deze branche neemt die trend af en gaat het langzaam weer wat naar beneden. 

Vakantiestress krijgt een heel andere lading

We kunnen weer vliegen en dat is fijn. Vooral de vakantievluchten zijn populair, druk en vol. Dat de luchtvaart niet voldoende ingericht was op al die vakantiegangers is geen nieuws. Een enorm tekort aan personeel zorgt voor het nodige oponthoud en problemen. Van kwijt geraakte koffers, tot geannuleerde vluchten. Het is nog maar de vraag of het Nederlandse vliegverkeer weer op het niveau zal komen van voor 2019. Strengere regels, hogere kosten, zoals kerosine, lonen en vliegheffingen zorgen ervoor dat het vliegen in Nederland een stuk kostbaarder is geworden. De vraag is of mensen met de huidige econmische situatie die extra kosten voor lief willen nemen? 

Het openbaar vervoer is niet meer zo druk als eerst

Het OV heeft nog steeds te maken met de effecten van de pandemie. Ook al wordt het drukker en zitten de treinen weer vol, het herstel blijft een beetje hangen op zo een 80%. Waarschijnlijk heeft dit voor een groot deel te maken met het feit dat veel mensen thuiswerken of hybride werken. 

Rotterdam en Antwerpen minder druk

De Russische sancties hebben direct invloed op de drukte van de Rotterdamse haven. De containers van en naar Rusland zijn immers een groot deel van de werkzaamheden daar. Maar dat niet alleen, ook de wereldhandel krimpt. 

Geen personeel

Personeelstekort is een groot probleem. Vanwege het tekort, kunnen bedrijven niet groeien. In 2021 zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt en deze mensen hebben inmiddels een ‘functie elders’ of willen/ kunnen niet meer terug naar hun oude baan. Onder het personeel dat nog wel werkzaam is, is een hoog ziekteverzuim. Kortom er zijn te weinig mensen beschikbaar om al het werk gedaan te krijgen.

Wat kunnen we voor jou doen?

Wij hebben veel vacatures in de finance, logistieke en zorg sector. Onze kennis en eigen werkervaring in deze branches maken dat wij de markt echt begrijpen en jou dus op weg kunnen helpen. Als jij toe bent aan een nieuwe carrière, een volgende stap of een echte kickstart, dan ben je bij ons aan het goede adres.

Of je nu op zoek bent naar een baan of juist op zoek bent naar toptalent(en)? Wij komen graag met je in contact. Van het eerste intakegesprek tot het maken van een geslaagde match, wij doorlopen de stappen graag samen met jou. Je kunt contact met ons opnemen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *