Skip to main content

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

1. Verzamel informatie over de organisatie
Wanneer je in je sollicitatiegesprek laat blijken veel kennis te hebben over het bedrijf zal dit je een grote voorsprong op je concurrenten kunnen opleveren.Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten welke koers het bedrijf vaart. Dit kun je achterhalen door te kijken wat de missie van het bedrijf is: wat willen ze bereiken? Wat zijn hun prioriteiten? Waar staan ze voor?

Verder is het natuurlijk ook heel belangrijk om te weten welke producten of diensten het bedrijf allemaal aanbiedt. Met deze informatie laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de organisatie en je kunt het gebruiken om aan te tonen dat jij perfect bij het bedrijf past!

2. Het kostuum voor je rol
Misschien is kleding niet het eerste waar je aan denkt wanneer je op sollicitatiegesprek gaat, maar het kan wel veel invloed hebben op de eerste indruk die je achter laat. Wanneer jij je heel anders kleedt dan de andere mensen in de organisatie, kan dit ervoor zorgen dat je als buitenstaander gezien wordt en als iemand die niet in het team past. De belangrijkste richtlijn voor kleding is dan ook heel eenvoudig: draag kleding die bij de functie en de bedrijfscultuur past. Dit betekent in veel sectoren dat je redelijk nette en formele kleding zal dragen, maar dit betekent niet dat je helemaal niets van jezelf mag laten zien. Met behulp van bepaalde accessoires of details kun je toch iets van jezelf terug laten komen, waardoor de werkgever ook op die manier iets van jouw unieke identiteit ziet.

3. Vertelt eens wat over jezelf
Het sollicitatiegesprek bestaat natuurlijk voornamelijk uit het over en weer stellen en beantwoorden van vragen. De werkgever zal jou waarschijnlijk de meeste vragen stellen en daarom is het belangrijk om hier goed op voorbereid zijn. Het is goed hierbij te onthouden dat de meeste vragen verband houden met je capaciteiten voor de functie (vaardigheden, opleiding en ervaring) of bedoeld zijn om na te gaan wat voor type persoon je bent. Het is voor veel mensen  vaak lastig om het laatste type vraag te beantwoorden, omdat het al gauw over eigenschappen van jezelf kan gaan die niets met de functie te maken hebben. Het is hierbij dan ook belangrijk om je antwoord zo veel mogelijk te relateren aan de functie. Een vraag die bijvoorbeeld vaak gesteld wordt is: ‘wat zijn uw belangrijkste sterke en zwakke punten?’. Om te beginnen is het handig om van te voren alvast te bedenken wat jouw antwoorden hier op zijn, aangezien het moeilijk is om dit ‘on the spot’ te bedenken. Daarnaast is het belangrijk om sterke punten ter sprake te brengen die vereist zijn voor de baan die je wilt hebben. Dat je bijvoorbeeld heel goed kan koken is niet heel relevant voor een functie als accountmanager. Dat je een groot analytisch vermogen hebt dan weer wel!

4. Vragen die je moet stellen
Nadat je net een reeks vragen over je arbeidsleven en je opleiding hebt beantwoord en je het idee hebt dat je wel een aardige indruk gemaakt hebt, vraagt je gesprekspartner: ‘Heeft u nog vragen?’. Het soort vragen dat je moet stellen en het moment waarop je ze moet stellen zijn onderdelen van het sollicitatiegesprek die het vaakst verkeerd worden begrepen. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om over je wensen en eisen te beginnen voordat de baan je is aangeboden. Dit kan er voor zorgen dat je bij je gesprekspartner de indruk wekt dat je alleen geïnteresseerd bent in geld, je pensioen en de hoeveelheid vakantiedagen. Stel in plaats daarvan vooral vragen over de verantwoordelijkheden en uitdagingen die bij de functie horen: wat zouden mijn belangrijkste verantwoordelijkheden zijn? Wat voor training krijg ik? Wat zou mijn eerste project zijn? Zodra je het aanbod op zak hebt komen de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden aan de orde.

5. Afsluiting van het gesprek
De afsluiting van het sollicitatiegesprek is minstens zo belangrijk als de opening. De eerste en laatste indruk die mensen van je hebben gekregen blijft hen namelijk het beste bij. Je kunt deze kans aangrijpen om nog voor een laatste keer jouw beste kwalificaties en kwaliteiten te benadrukken. Wanneer je gesprekspartner vervolgens niet duidelijk laat weten of en wanneer je een reactie kan verwachten is het handig om hier zelf naar te vragen. Zo heb je voor jezelf duidelijkheid en laat je ook merken geïnteresseerd te zijn in de baan. Wanneer de baan je direct al aangeboden wordt is het belangrijk om ten eerste met enthousiasme te reageren. Daarna kun je het beste aangeven dat je er een dag over na wilt denken. Op deze manier laat je merken de baan graag te willen, maar heb je rustig de tijd om na te denken of je de baan ook daadwerkelijk wilt. Zo heb je zelf de touwtjes in handen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *